torsdag 6 maj 2010

Så tvärtemot

Inbjudna till Norstedts familjekväll, att prata om Föräldrarnas tvärtemotbok, kliver vi upp på scenen. Innan oss har Lars H Gustafsson berättat om sin bok Växa - inte lyda och Anna och jag har leende nickat åt hans klokheter.

Vi pratar på om våra klokheter och vi ser både leenden, nickningar och skratt. Jag går riktigt loss i våra tankar kring att lösa problem i sitt föräldraskap. Har en smart utläggning om hur vi lever i ett lösningsfokuserat samhälle som mycket handlar om att just; lösa problem. Att lösa ett problem är att bli av med det och hur mycket blir vi egentligen av med i vårt föräldraskap? Tänk tjat - hur ska vi helt komma ifrån det? Ingår det i själva arbetsbeskrivningen för oss föräldrar kanske? Vad händer om vi tänker att vi måste lösa det problemet? Kommer vi få stånga oss blodiga? Hur blir det om vi istället kan förhålla oss till att vi behöver tjata/påminna?

Bla bla bla bla... å vad finurliga och kloka vi är... Lars H ler... ha, han håller med oss!

Vi har våra åhörare med oss och vi stannar kvar för att mingla och signera böcker. Ganska trötta ramlar vi ut på Riddarholmens kullriga stenar och börjar vår långsamma vandring mot Gamla stan.

Helt plötsligt slår det mig! Eller... mer hugger mig, skithårt i ryggen!
- Men va fan Anna! Vilken undertitel har vår bok?
-49 galna lösningar på vardagens problem. Och!?
- Vad har vi predikat ikväll och väldigt många andra gånger?!
- Oj då... vi har ju till och med skrivit ganska mycket om det i boken...

Extra roligt blir det när vi tänker på att omslaget varit upplyst på väggen bakom oss i typ storlek 1x1,5 m samtidigt som vi sagt precis tvärtemot det som står där. Var det därför Lars H log?

Men, vi säger som vi brukar;
- Ja ja, nu är det så! Punkt!
Vi lyckas som vanligt skratta gott åt oss själva. Hela grejen går så helt i linje med tvärtemot. Man får ändra sig! Man får motsäga sig själv! Man får tycka en sak idag och en annan imorgon! Man får vara bara människa!

Sen kom vi på att vi kan göra något riktigt roligt av det här när vi föreläser eller blir intervjuade i framtiden. Genom att föra fram vårt tvärtemotbudskap, har vi gett oss själva mandat att vara hur knäppa som helst.

//Åse (som ändå vill säga att det där med undertiteln inte var vår idé...faktiskt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar